Tretton eller sexton?

 

Tack så mycket!

När jag var mindre, hela mitt liv fram till jag var 14-15 ungefär tyckte jag att det var jättejobbigt när folk påstod att jag såg yngre ut än vad jag egentligen var. Jag sminkade mig för att se äldre ut och försökte klä mig mer vuxet. Kommentarerna försvann inte, och jag kände mig ännu mer ledsen över dem än innan. 


En gång när jag precis fyllt 13 kom jag in gratis på ett museum för att jag såg ut som 10. 
Det var någon som blev chockad när jag sa att jag skulle börja sjuan. I trean skämdes jag över min låga vikt, och försökte faktiskt under en lång period öka några kilon för jag trodde att det skulle hjälpa. Min längd har jag alltid haft komplex för.


Så ja, jag har fått höra negativa kommentarer om det, inte så ofta men det har hänt. Hur jag tog mig igenom det då vet jag faktiskt inte. Först blev man ju lite sårad och så, men sen lade jag nog inte ner så mycket tid på att tänka på det helt enkelt. Liksom "jaha, tyck vad du vill men jag bryr mig inte, so what liksom, har du inget bättre att säga" och så vidare. 

Ett undantag har varit i fotbollssammanhang. Varje match har jag känt mig så fruktansvärt underlägsen bara för mitt utseende. Jag kunde gå och hata mig själv en hel match bara för att jag var så liten och svag. Ingen (vet jag vet) har påpekat något där, det var från mig själv kommentarerna kom ifrån. 


Men för några år sedan ändrades mina ideal helt. Jag kände "om jag ska vara liten kan jag väl vara det ordentligt". Ville vara så liten som möjligt typ, och tog det som en komplimang när jag fick höra att jag såg ung/liten ut. Ett tag ville jag ärligt se ut som en tioåring och strävade riktigt efter att komma i allt för små storlekar, det blev lite extremt men i och med detta lärde jag mig att uppskatta det utseende jag fått. Jag kommer alltid att ha en liten kroppsbyggnad, ett babyface och misstas för att vara ett par år yngre. 


Och egentligen, vem vill inte se ung ut? Tänk vad man har igen det i framtiden, att få höra "va? är du fyrtio? du ser inte ut att ha fyllt 30 ens". 
Det kan också medföra att man får komma in på grejer billigare osv för att man kan dra av några år utan att någon misstänker att man ljuger. Visst, man kan behandlas som ett barn och det är riktigt jobbigt. Men samtidigt blir man ofta sedd som gullig och söt, och även om det kan verka nedlåtande ibland så är det ju inte helt fel ändå?  Dessutom kan man umgås med 99/98/97 utan att det ser ut som att man är deras mamma eller något, och jag är en person som gillar att umgås med yngre, hellre än med äldre. Det kan vara för att jag känner mig "på samma nivå" som de är. Nu sitter ju inte personligheten eller mognaden i åldern, men ni fattar. 


Det går att resonera fram och tillbaka. Hitta fördelar och nackdelar men i det stora hela gäller det nog att bara acceptera och se det positiva. 

 

Nuförtiden får jag inte höra det alls, jag tror att det är för att folk inte vågar säga det just för att de tror att jag ska bli sårad. Så jag uppskattar faktiskt att du ställer frågan! Andra tar det ofta negativt, men jag ser det från den ljusa sidan. 


Det viktiga är att tänka på att de som påpekar det inte menar något illa oftast, det är bara ett konstaterande. 
Som att säga "du är lång" eller "du har två ögon". 


Måste också lägga till att jag inte försöker klanka ner på er som är precis tvärtom, det vill säga att ni ser äldre ut än vad ni är. Innerst inne är jag lite avundsjuk på er. Eller var i alla fall, innan jag lärde mig att acceptera mitt utseende :)

 
Inte för att bilden har något med texten att göra, men det är ju jag iaf.

Kommentarer
Postat av: ▲ J0Z

Härlig blogg! Hoppas du har en bra hälj :)!

Svar: Tack, detsamma :D
Lina Jakobsson

2012-10-27 @ 14:03:41
URL: http://bedeliciious.blogg.se
Postat av: emelie

Tack för svaret! Jag ser verkligen upp till dig och att du ser det så bra ändå!
och vi tänker exakt likadant. Kul att se någon annan som gått igenom det och klarade det.
kanske inte verkar som en stor sak direkt det där med åldern, men ingen vet att det faktiskt sårar rejält.
Aja, du är grym och jag ska självklart fortsätta läsa din blogg!
Ha det bäst! :)

Svar: Förlåt för sent svar. Åh, herregud jag glad jag blir :') Nej, eller hur! Många som inte förstår det tyvärr. Jag fick knappt sitta vid nödutgången på flyget i söndags för att flygvärdinnorna trodde att jag var under tolv. Då blir man ju liite sur och ledsen, även om jag inte bryr mig så mycket längre.
Du är grym du också sötis! Glöm aldrig det, låt ingen trycka ner dig för du är jättefin precis som du är. Jag lovar.
Detsamma, kram <3
Lina Jakobsson

2012-10-30 @ 09:55:04
URL: http://joqern.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Follow on Bloglovin
RSS 2.0